Tuesday, February 22, 2011

Статия за българските хакери (юнаци, съзидателни, MIT Style) в сп. Обекти

Четете новата ми статия в темата на брой 20 (2/2011) на сп. Обекти:


Български Хакери (юнаци, съзидателни, MIT Style): Алекс Паталенски, Емил Дочевски, Иво Белчев, Иван Иванов, Георги Боршуков, Христо Божинов, Тодор Арнаудов - Тош и др.

За съжаление това, което излезе, е орязано и цензурирано, може би около 1/3 от текста не е намерил място заради ограничения в обема и цензура. Разкрития за истории свързани с изявени и "достолепни" хора, за които се разкрива тъмна страна от съвсем млади хакери по онова време. В напечатаното превес е оставен на частта за един изтъркан субект, за който няма да споменавам.

Моята авторска цел беше да разкаже повече за съзидателните (исторически оригиналното значение, създадено хакери), лошите да са на втори план. За това пишех още в края на миналия век в сп. "Свещеният сметач" и дори изковах значението на думата "юнак", юнашкото наречие и т.н., за да се разгранича от кракерите. Оставено е малко материал и за съзидателните, но прекалено много е рязано и цензурирано, което ме накара да се замисля за възраждане на сп. "Свещения сметач" - едно от първите електронни списания в българската мрежа, и най-авангардно и самобитно.

Това което е цензурирано евентуално ще излезе или там, или просто като статия в изследователския блог "Изкуствен Разум" - http://artifical-mind.blogspot.com



Думи: списание, Обекти, статии, хакери, кракери, пароли, компютри, програмиране, творци, MIT, hackers, български, издания, интервю, силициевата долина, САЩ, програмисти, емулатори, игри, мултимедия, Свещеният, сметач, ЕИМ

No comments:

Post a Comment