Monday, May 16, 2011

Критика: Турските сериали - от наивен театър до шедовър

Има няколко класа, от най-лошите до най-добрите.

Пуснете си "Star" там се появяват от най-лошите евтини сериали - първо ниво, бутафорна игра и снимане, просто изговаряне на реплики, непривлекателни актьори с голям мустак и пр. "В" група.

Следват филми като някой от следобедните, 15-17 ч. - все още много наивни. Второ ниво, "Б" група.

Някои от следобедните от 17 са на по-високо ниво - "Брак с чужденец" (комедия), "Мечтатели" (драма) - трето-четвърто ниво; особено вторият има някои невероятни проблясъци за А+ група.) - "А" и "А+" група, висша лига.

И също така "Забраненият плод" - четвърто ниво - "А+" група, "висша лига". Разтърсваща игра както с историята и камерата, така и на актьорите. И не само на един или двама актьори, а на цели плеяди.

В една особена "Б" група са "телевизионни сапунени театри в прайм тайм" като "Листопад" или "Перла", в моята класация са около второ ниво, към следобедните 15-17 ч., макар че са в прайм тайм - театрално мудно действие и прекалени битовизми и празни диалози от рода на "какво яде? много е вкусно; ще ми сипеш ли малко манджа? заповядай; добре дошла; дай да те прегърна".

Рейтинги

Ако рейтингите, които пускат са верни, основните неща, които определят рейтинга са телевизията по която се излъчва предаването и часовият пояс. И "Робинята Изаура" или "Мария Селесте" да пуснат по БТВ в 20 ч, сигурно пак ще има рейтинг 1,5 - 2 милиона души.